Stralende Adox CMS 20

Adox CMS 20 leek me in de categorie ‘lastige film’ te vallen: zo’n lage ISO, dat moet wel moeilijk te belichten zijn, en dan zonder statief… Ik weet eigenlijk niet waarom ik er eigenlijk een rolletje van had gekocht. Zal wel goedkoop zijn geweest. Maar goed, je kan zo’n film ook niet eeuwig in de la laten liggen, dus nam ik het rolletje dat ik had toch maar mee op vakantie. Met een spiegelreflex met kapotte lichtmeter schoot ik het op de gok vol, in de hoop dat het allemaal niet al te beroerd belicht was. Toen voor het ontwikkelen uit de Massive Dev Chart ook nog een hele lage ontwikkeltijd (1’45”) kwam rollen, waren mijn verwachtingen dus niet al te hooggespannen.

Maar he, dat viel zowaar alleszins mee! Op het eerste gezicht zaten er vrij duistere foto’s bij, veel donkere silhouetten van kastelen tegen een wittige lucht. Maar bij nadere beschouwing zaten er er toch ook een aantal toppers bij, met een vrij unieke uitstraling. Ik kocht er spontaan nog een paar rolletjes bij, want dat wou ik nog wel eens proberen. En zowaar, ook een vervolgrol, dit keer met lichtmeter, bleek die sfeer te hebben.

Wat voor sfeer dan? Nou, de foto’s hebben om te beginnen een stevig contrast. Het zwart is pikzwart, het wit bijna lichtgevend. Daarbij weet ik niet of het aan mijn ontwikkeling of zo ligt, maar er lijkt een soort halo om de donkere partijen tegen een lichte achtergrond te zitten. Het zal officieel wel als fout gelden, maar ik vind het erg gaaf.In het Engelse straatje met pub is het heel duidelijk, maar ook bij de Amersfoortse vijver zie je het.

Nog een pluspuntje van de film is dat hij fantastische wolken geeft, met veel detail. Zelfs als de rest van de foto wat vlak is, is zo´n wolkenlucht dan nog spectaculair.

Ik vind het een topfilm en houd hem erin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.