Boek: The Island Of the Colorblind

Aerochrome

Een zomers bos vastegelegd met de Yashica-D en Kodak Aerochrome film.

In de museumshop van Huis Marseille kwam ik vorig jaar eens fraai fotoboek tegen. Zoals zo vaak kocht ik het niet, en kreeg ik daarna spijt. Op internet kocht ik het dan maar alsnog. Het ging om The Island of the Colorblind door Sanne De Wilde. Deze Belgische fotografe raakte geïnspireerd door het gelijknamige boek van Oliver Sachs (dat ik in een grijs verleden ook nog eens heb gelezen) en trok naar het eiland Pingelap in de Stille Zuidzee, waar een relatief hoog percentage (5%) volledig kleurenblind is. Waar het in de rest van de wereld een uiterst zeldzame aandoening is, is het op Pringelap een vrij gangbare afwijking, waardoor de samenleving er ook meer aan gewend is, en er eigen mythes en verhalen bij heeft.

Het boek is een prachtige verkenning van wat het betekent om geen kleuren te zien, en geen besef te hebben van wat kleuren zijn. De portretten van de eilandbewoners zijn in zwart-wit, waarbij vaak het gezicht of in elk geval de ogen niet zichtbaar zijn. De foto’s van de eilandjungle zijn juist in de felle, surrealistische valse kleuren van infrarood. Een parallel met het feit dat mensen met achromatopsie, zoals de aandoening officieel heet, slecht tegen fel licht kunnen, maar in het donker juist wat beter zien dan mensen zonder de aandoening. Mooi ook zijn de zwartwitfoto’s die door kleurenblinden zijn beschilderd met voor hen zelf onzichtbare kleuren. Hier en daar staan mini-interviewtjes met leden van de Nederlandse vereniging voor kleurenblinden, wat interessante dingen oplevert. De meeste kleurenblinden blijken bijvoorbeeld wel een lievelingskleur te hebben, omdat hun kinderen ernaar vroegen, of het nu eenmaal zo hoort, of omdat ze de symbolische waarde van een kleur mooi vinden.

Het is een prachtig boek, niet alleen door de foto’s, maar ook door de vormgeving. Het gebruikte papier zorgt met de inkt voor een tastbare ervaring. Op het omslag is speciale inkt gebruikt die verkleurt onder invloed van zonlicht, er zijn verschillende papiersoorten gebruikt, het is een genot om doorheen te bladeren.

Ik ben blij dat ik het toch nog besteld heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.