Spelen met de scanner, deel 2

Mijn scannerexperiment van laatst was aardig, maar leverde niet echt spectaculaire beelden op. Nou kun je met een scanner natuurlijk nog wel meer. Het is eigenlijk een soort onhandige, statische, omgekeerde slit scan-camera. Waar een slit scan-camera stilstaat en zo bewegende dingen vastlegt, beweegt de scanner om stil liggende dingen vast te leggen. Ik gebruik hem om negatieven in te scannen, en af en toe een formulier of zo. Maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen op leggen. Alles wat op een glasplaat ter grootte van een A4 past eigenlijk.

Dat levert ook niet noodzakelijkerwijs hele spannende plaatjes op, al kun je er wel fraaie, kraakheldere bloemenportretten mee maken.

Scannerfoto.

Scannerfoto.

Ik scande dus wat lentebloemen in, bewonderde het scherpe beeld, en bedacht toen dat het leuk zou zijn om tijdens het scannen de bloem wat heen en weer te schudden. Dat geeft inderdaad een geinig glitch-effect.

Scannerfoto met glitch.

Scannerfoto met glitch.

Nog leuker werd het toen ik beide varianten combineerde in een gifje.

Glitchgif.

Glitchgif.

De truc hierbij is om eerst het stilstaande beeld te scannen, niet aan de bloem te komen en meteen een tweede scan te maken. Bij die tweede wiebel je halverwege het scannen wat aan de bloem. Zo sluiten de plaatjes mooi op elkaar aan als je er een gif van bouwt (met gifmaker.me of een vergelijkbare site bijvoorbeeld). Ik herhaalde steeds een stuk of vijf statische beelden, en deed er dan één glitch bij. Als je ze allebei even lang maakt wordt het wat stroboscopisch, en ik vind het juist wel leuk als je in eerste instantie een stilstaand beeld ziet, en dan opeens een glitch.

Anyway, weer een extra functie voor de scannen gevonden en mezelf een uurtje aangenaam bezig gehouden.

Hyacinthgif

Hyacinthgif

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.