Terugkerende plaatsen: deur

Een van die locaties waar ik op gezette tijden weer een foto van maak, is een serie zwart-gele deuren op een ex-industrieterreintje. Het kost me moeite er weerstand aan te bieden. Ik houd erg van dit grafische patroon, van de kleuren, van het feit dat het een serie identieke deuren naast elkaar is. Verder is er niet bijster veel aan de deuren te zien, dus ik dwing mezelf om niet elke keer dat ik langs kom een foto te maken. Voor je het weet zit je weer met twee dozijn vrijwel identieke foto’s, alsof ik er daar nog niet genoeg van heb. Toch heb ik in de loop der jaren een bescheiden collectie weten te verzamelen. Het zou zo maar kunnen dat er nog wel een paar bij zullen komen ook.

Die geel-zwarte deuren zie je veel op spoorwegemplacementen, en andere industriële locaties. Het zijn natuurlijk gewoon waarschuwingsmarkeringen, om aan te geven dat er aan de andere kant van die deur gevaarlijke activiteiten aanwezig kunnen zijn, maar dat maakt de vormgeving niet minder aantrekkelijk. Met dat gevaar valt het bij deze deuren tegenwoordig trouwens ook wel mee. Er zijn er op het terrein in kwestie (de Wagenwerkplaats te Amersfoort) nog veel meer te vinden, en achter de meeste bevinden zich in het kader van de herontwikkeling van het gebied gewoon evenementenlocaties, architectenbureautjes, en meer van zulks.

Toch is juist dit rijtje deuren het aantrekkelijks, omdat er meerdere naast elkaar zijn, en het volstrekt onduidelijk is wat er achter zit. Geen bordjes van hippe nieuwe bedrijfjes of zo te zien. Juist door dat gebrek aan context kun je je er van alles bij voorstellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.