Lomography Orca 100

Een paar jaar terug beleefde het 110-filmformaat heel even een opleving, dankzij Lomography.com die de film opnieuw uitbracht. Uiteraard werden er ook wat camera’s in de markt gezet, en een paar verschillende filmtypes: kleur, zwart-wit, diafilm, en redscale. Onder fanatieke lomografen was het even een modegril, en daarna zakte het weer genadeloos in. Begrijpelijk, want hoewel ook ik me heb laten verleiden tot een paar tweedehands 110-klassiekers (de Pentax Auto 110 bijvoorbeeld, of de Agfa Agfamatic 2008), is het een onzalig formaat. Die kleine priegenegatiefjes zorgen ervoor dat zelfs bij een relatief lage iso 100 je nog een duidelijke korrel hebt.

Nou ja, misschien ben ik wat bevooroordeeld omdat ik vrij vaak pech heb met de 110 film. Vooral voor ik een speciale 110-filmspoel in elkaar knutselde en mijn film dus noodgedwongen los in de ontwikkeltank mikte ging het nogal eens mis. Aan elkaar geplakte negatieven, slechte chemie, het is allemaal voorgekomen. Dat je op die kleine negatieven elk stofje extra groot ziet helpt dan ook niet. In het begin had ik dan ook nog geen apart 110-scanmasker, dus het scannen was ook een crime.

Ondanks al die ellende heb ik toch nog best een paar aardige foto’s weten te produceren met de Orca 100. De film weet redelijk weerstand te bieden tegen mijn ontwikkelkunsten en oude camera’s. Ook de bierontwikkeling heeft hij glansrijk doorstaan. Vooral in de heldere buitenlucht met voldoende licht geef hij helemaal geen onaardig resultaat.  Een degelijke zwart-witfilm gewoon.

Alleen jammer van het formaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.