12 maanden, 12 projecten – Mei: 35 in 120

Het was al weer jaren geleden dat ik nog eens 35 mm-film in een 120-camera had gebruikt. Hoog tijd om die truc weer eens uit de kast te trekken dus. Ik had nog nooit een 35 mm-rolletje in de Holga gedaan, dus dat was de eerste camera die ik selecteerde. Ik fröbelde er een rolletje Agfa Vista Plus 200 in en nam de camera mee op fietsvakantie. Van tevoren had ik even opgezocht hoe ver je de camera moest doorspoelen, want 35 mm-film heeft natuurlijk niet het handige backingpapier met nummers. 25 klikjes, zei Google, dus dat is wat ik deed.

Het resultaat is heel aardig. De 25 klikjes waren vooral aan het eind van de film goed, aan het begin was het eigenlijk iets te weinig, waardoor de eerste foto´s wat overlappen. Je mist dan een beetje het panorama/effect van de latere foto´s op het rolletje. Omdat alleen de hoekpunten van het beeld buiten de film vallen, mis je de sterke vignettering van de Holga grotendeels. We heb je nog steeds de dromerige uitstraling van de plastic lens. De foto´s die ik met de closeuplens maakte zijn ook weer typisch Holga: perfect scherp net achter het object dat ik wilde vastleggen… Maar goed, dat heeft verder niks met de film te maken, maar alles met mijn eigen gekluns.

Ik wilde ook nog een camera gebruiken die ik normaal nauwelijks gebruik. De Kodak Brownie box 6-20. Daar moet 620-film is, wat hetzelfde is als 120-film, maar op een iets ander spoeltje. Dat is een beetje gedoe, om een rolletje over te spoelen op een ander spoeltje, dus vandaar dat deze camera meestal maar wat stof staat te verzamelen. Nu deed ik er een rolletje Lomography CN 100 film in en ging ermee op pad.

Ik had van tevoren met wat loze film uitgemeten hoeveel ik moest doorspoelen (3,25 slagen van de spoelknop), maar daar heb ik me toch wat verteld. Er zit enorm veel afstand tussen mijn foto’s, ik had de helft meer foto’s kunnen nemen als ik beter had doorgespoeld (1,5 a 2 slagen was ook genoeg geweest als ik de negatieven zo bekijk. Puntje voor de volgende keer dus.

De Brownie Box maakt normaal nagetieven van 4 X 8 cm, wat als gevolg heeft dat de 35 mm-foto’s uit deze camera wat spectaculairder panoramisch zijn dan die in de Holga (die negatieven van 4 X 4 cm produceert). Ik vond het wel wat lastiger mikken met de Brownie om in beeld te krijgen wat ik in beeld wilde hebben. Toch vind ik uiteindelijk deze foto’s beter geslaagd dan die met de Holga, ze zijn wat duidelijker afwijkend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.