Diana Mini Blues

Op de een of andere manier heb ik vaak juist met de camera’s die ik het meeste gebruik een wat moeizame relatie. Zie bijvoorbeeld de Holga-saga. Ook met de Diana Mini blijft het wat sukkelen. Het is sinds ik in 2013 al eens over mijn haat-liefdeverhouding met het ding schreef toch wel tot een van mijn favoriete camera’s uitgegroeid. Toch ben ik nog altijd net zo vaak wel als niet teleurgesteld in de Mini. Gaat alles goed, dan produceert hij heerlijke foto’s. Maar vaak gaat niet alles goed.

Om te beginnen natuurlijk die hardnekkige neiging tot niet bijster scherpe foto’s. Het is nu eenmaal een klein, licht, niet erg stabiel ding. Maar dat lichte is ook zijn voordeel. En de verzadigde kleuren en eindeloze panorama’s maken veel goed. Erger is dat de plastic lens vrij kwetsbaar is. Zo zit er op de lens van Mini de Eerste inmiddels een flinke schuurplek, die op foto’s zichtbaar is als een onscherpe plek midden in beeld. Dat werd op den duur toch wel irritant. Er moest dus een nieuwe komen. Gelukkig had Lomography.com net een actie waarbij je bij aankoop van een berg film een Diana cadeau kreeg: de F+ bij 120 film, de Mini bij 35 mm film. Per ongeluk kreeg ik ze allebei opgestuurd. Win-win.

Vet irritante wazige plek. Diana Mini met HEMA CN 200 film.

Vet irritante wazige plek. Diana Mini met HEMA CN 200 film.

Mini de Tweede heeft echter ook weer zo zijn problemen. Het kreng spoelt de laatste tijd niet goed meer door. Ik heb nu al verschillende rolletjes vol half overlappende foto’s. Dat kan best leuk zijn, maar ven vaak levert het een onduidelijke brei op waar ik niet op zit te wachten. Het valt wel te vermijden, maar dan moet ik dus steeds bij het doorspoelen goed opletten of de film wel inderdaad doorgetrokken wordt (te zien aan het draaien van het terugspoelwieltje) en zo nodig nog een keer extra af te drukken (met de lensdop erop) en door te spoelen. Gedoe!

Ik kap met dat stomme ding, denk ik dan ook regelmatig. Tot ik een rolletje scan (al die kleine halfframe-negatiefjes, arg!) en dan toch wel weer fraaie plaatjes blijk te hebben. Dus gaat ie een volgende keer dan in godsnaam toch maar weer mee.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.