12 maanden, 12 projecten: Juni – Infrarood

Voor juni stond net als vorig jaar zwart-wit infrarrodfilm op het programma. Ik had namelijk nog een merk dat ik indertijd niet heb uitgeprobeerd, de Rollei Infrarood 400X. Ik groef dus mijn roodfilter op, laadde een rolletje in mijn camera, en checkte nog even in mijn stukje van vorig jaar wat goed werkte. De vorige keer was alles nog nieuw, en moest ik dus flink experimenteren, met wisselend resultaat. Lui en gemakzuchtig als ik ben deed ik daar dit keer niet aan. Ik las: 1/8e seconde lijkt goed te werken, stelde de camera door op in, en ging de deur uit.

Het resultaat is erg fijn, al zeg ik het zelf. 1/8e seconde werkt inderdaad prima, en dit keer heb ik ook wat stevigere steuntjes voor de camera weten te gebruiken, waardoor ze over het algemeen scherper waren. Hooguit een beetje schuin soms, als het paaltje of de brugleuning die ik gebruikte scheef stond. Een stralend zonnige dag hielp ook om lekker kraakheldere plaatjes te schieten, met scherp afgetekende gebouwen en dramatisch witte vegetatie.

Het laatste deel van het rolletje schoot ik op een wat bewolktere dag, en daarvoor paste ik de belichting aan naar 1/4e. Die foto’s zijn wat aan de overbelichte kant, al zijn ze nog steeds prima. Toch zijn ze wat wolliger, en minder strak dan de eerdere foto’s (al kan dat ook met het onderwerp – meer planten en minder gebouwen – te maken hebben). Toch, ook die foto’s zijn heel aardig gelukt.

Het is mooi dat dit rolletje zo’n succes is, want ik bleek er nog drie op voorraad te hebben, waaronder één 120 rol. Ik kan dus nog even vooruit. Misschien maar eens wat met de Yashica D, kijken hoe het er met een oranje filter uitziet (ik heb voor die camera geen rooie), en bij de Horizon heb ik ook een rood filter, dus infrarood panorama’s horen ook tot de mogelijkheden. We zijn nog niet klaar met de IR!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.