Aanwinst: ontwikkelset

Grote doos met mini-ontwikkelset.

Grote doos met mini-ontwikkelset.

Ook als je je hebt voorgenomen geen camera’s meer te kopen valt er af en toe nog wel wat leuks te scoren bij de kringloopwinkel. Zo kwam ik dit ontwikelsetje tegen. In een enorme doos zaten een schattig klein ontwikkeltankje met een spoel voor één film, een trechter om de chemie erin te gieten, twee clips om de film op te hangen, een filmafstrijker (om na het ontwikkelen het overtollige water van de film te strijken), en een mysterieus geval dat bij nadere bestudering van de doos een opspoeldingetje bleek te zijn.

Doos

Doos

Tank, trechter, spoel, strijker, klemmen en opsoeler.

Tank, trechter, spoel, strijker, klemmen en opsoeler.

Hoe dat opspoelding werkt blijft nog steeds een beetje mysterieus. Het ding leek te smal voor de film, en de uitleg op de doos hielp ook niet echt. Maar na wat te hebben geprutst met een stukje loze film heb ik hem toch door. Het lijkt een wat dubieus systeem, dat al snel voor kreukels in de film zorgt. Maar omdat de spoel in tegenstelling tot mijn andere spoelen niet uit twee los van elkaar te draaien helften bestaat zie ik ook een andere manier om de film er helemaal in te krijgen. Misschien valt het mee.

Opspoeldingetje.

Opspoeldingetje.

Het is wel te zien dat het een oude set is, die ongetwijfeld twintig jaar (als het er geen dertig zijn) ergens op een hete zolder heeft gelegen. Het rubber van de filmafstrijker ik keihard uitgedroogd en brokkelig, die moest ik maar niet meer gebruiken.

Gare filmafstrijker.

Gare filmafstrijker.

Ook het rubber dekseltje van de tank is wat gaar en brokkelig, maar hopelijk nog wel waterdicht. Lichtdicht is hij ook zonder dat deksel, dat scheelt. Met ducttape of sugru moet hij wel weer op te lappen zijn. Dan zou het toch een mooi tankje zijn voor caffenol en dergelijke (mits 35 mm).

Ach, voor 2,50 is het toch wel weer een grappig setje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.