Boek:  Hollandse Beelden – Alphons Hustinx

Ook een woestijn (maar niet de Afghaanse). Yashica 72E met Kodak Portra 160 NC.

Ook een woestijn (maar niet de Afghaanse). Yashica 72E met Kodak Portra 160 NC.

Een tijdje terug was ik in het Fotomuseum Den Haag bij een tentoonstelling van Jan Banning. Wat ik er niet bijvertelde, was dat ik toen ook een tentoonstelling zag van Alphons Hustinx, een Limburgse fotograaf die in 1932 door Afghanistan reisde en daar foto’s maakte. Tijdens en na de oorlog maakte hij foto’s in Nederland, als een van de eersten in kleur. Ik meldde dit niet omdat ik de tentoonstelling niet zo spannend vond. Hij was niet zo groot, in een wat donkere ruimte, en de foto’s waren nogal klein afgedrukt. Ik vond ze ook niet zo spectaculair, een beetje niksig. Bij de tentoonstelling verscheen een themanummer van het tijdschrift Hollandse Beelden volledig gewijd aan de fotografie van Alphons Hustinx. Ik liet het liggen.

Een tijd daarna, kwam een collega opeens met dit boekje aanzetten. Het was door een drukker opgestuurd als relatiegeschenk of zo, maar ze hoefde het niet. Of ik het misschien leuk vind. Nou ja, zo ben ik dan ook wel weer, als het gratis is dan wil ik het wel.

Het rare is dat ik de foto’s in boekvorm een stuk leuker vind. Misschien omdat het zo gedrukt in mijn handen wat intiemer is, je dichter bij de foto’s komt? De Afghaanse foto’s zijn opeens een stuk minder suffe toeristenkiekjes met op bijna elke foto de auto van het gezelschap. Het wordt bijna een soort In-almost-every-picture-achtige verzameling. Ook van de jaren-vijftig kleurenfoto’s kan ik nu meer de lol inzien. Een heerlijk knullig-nostalgische Libelle-sfeer vol bloemenmeisjes en volksdansers. En goed, de oorlogsfoto’s in kleur zijn wel echt gaaf. Het is een tijdperk dat je je door alle geschiedenisboeken en oude filmbeelden toch onbewust in zwart-wit voorstelt. Om dan opeens een gebombardeerd Rotterdam in technicolor te zien is heel surrealistisch.

Stiekem toch wel leuk, die Alphons Hustinx.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.