Schoonmaken Ricoh

De Ricoh van oma lag me al een tijdje verwijtend aan te staren, dus nam ik hem dan eindelijk maar eens ter hand om de vieze meuk uit het binnenwerk te gaan krabben. Ooit zat daar een mooi zwart schuimrubberen randje dat overtollig licht buiten de camera hield, maar in de loop der tijd was dan helemaal vergaan. Wat restte was een plakkerige laag zwarte kek. Heel herkenbaar van de Ricoh 500G, die had dat ook.

Vieze kek in de camera.

Vieze kek in de camera. Je ziet het hier misschien niet heel duidelijk, maar het zwarte randje is helemaal kruimelig en vergaan.

Maar geen nood, gewapend met wattenstaafjes, tandenstokers en een bakje terpentine ging ik aan de slag en al snel lag de camera weer te blinken. Soort van. Maar als je ziet wat een gore troep ervan af kwam, is het een heel aardig resultaat.

Vieze kek.

Nu moest er  wel weer nieuw afdichtingsmateriaal komen, want we willen natuurlijk niet nog een Ricoh-saga gaan opstarten. Ook dit keer boden wat lege filmhulsjes soelaas. Als je zo’n ding met een flesopener open wrikt, kun je van de binnekant twee strookjes zwart fluweel oogsten, die normaal het licht buiten het rolletje houden. Knip die strookjes in nog wat smallere reepjes, en het het prachtig materiaal om je camera weer lichtdicht te maken. Als de lijm wil houden op het metaal.

Alleen in de sluiting van de body kreeg ik geen smal genoeg strookje fluweel geplakt, dus daar heb ik een wollen draad gelegd. Eigenlijk zou katoen beter zijn, daar zitten minder losse vezels aan die over mijn negatieven kunnen gaan wapperen, maar dat had ik niet in huis. Voorlopig moet het hier maar mee.

Nu maar eens gaan testen of hij inderdaad weer lichtdicht is en alles nog werkt zoals het hoort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.