Expo: Een prachtig moment in Huis Marseille

Niko, Japan

Niko, Japan, Olympus Trip 35 met Kodak Minolta 100 film.

Ik zag de tentoonstelling Een prachtig moment in Huis Marseille, met Japanse fotografie uit hun eigen collectie. Heel verschillende dingen, maar vrijwel allemaal op hun eigen manier erg mooi.

Mijn persoonlijke favoriet waren de foto’s van Naoya Hatakeyama uit de River-serie, die door de uitsnede en kadrering uitzien alsof het twee aan elkaar geplakte losse foto’s zijn, van een door strak beton stromend kanaal in Tokio, en de gebouwen erboven. Het geeft een bevreemdend, licht verstild effect.

Totaal anders waren de zeefoto’s van Syoin Kajii, waarop niets anders te zien is dan de golven van de zee, in verschillende mates van close-up. Op papier doodsaai, maar als ze dan twee meter breed aan de muur hangen, met elke opspringende druppel haarscherp stilhangend in beeld kan ik er toch lang naar kijken. Een beetje wat ik ook had met de zeegezichten van Hiroshi Sugimoto, of de Sea Views die ik vorig jaar in het Rijks zag.

Dan waren er verschillende foto´s van Rinko Kawauchi, die zelfs van bloedende dode kippen nog prachtige foto´s weet te maken, en de foto´s waarop Chino Otsuka zichzelf in haar eigen kinder- en jeugdfoto’s heeft geshopt. Zo houd ze als volwassene haar jongere ik gezelschap. Heel knap gedaan, en nog mooi ook (dat is niet altijd hetzelfde).

Meest apart waren de collages van Toshiko Okanoue, die maar een paar jaar, tussen 1950 en 1956 actief is geweest. De collages zijn samengesteld uit tijdschriftfoto’s van door de geallieerde achtergelaten tijdschriften. Het zijn absurdistische tafereeltjes vol licht onheilspellende droombeelden.

Een prachtig moment is nog tot 2 september te zien, en de moeite waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.