12 maanden, 12 projecten: Augustus Duaflex II

Stukje Kodak-subverzameling

De Kodak Duaflex II (links). Praktica MTL3 met Primera Perutz 200 film.

Voor september zou ik eindelijk weer eens een rolletje volschieten met mijn Duaflex II. Dit is één van mijn mooiste camera’s, waar ik graag vaker mee zou willen fotograferen. Hij heeft echter twee nadelen:

  • Er moet 620 film in. Dat is gewone 120 film, maar op een iets ander spoeltje. Nu heb ik twee van die spoeltjes, dus ik kan een 120-rolletje omspoelen op een 620 spoeltje, maar een beetje gedoe is dat wel.
  • Het doorspoelknopje is afgebroken en heeft tot nu toe al mijn reparatiepogingen weten te weerstaan. Dankzij een klein uitstekend schroefje kan ik met behulp van een tang doorspoelen, maar heel handig is het niet.

Afgelopen maand zette ik me over deze bezwaren heen en nam de camera (en tang) mee op een paar fietstochten om wat mooie plaatjes te schieten.

Je kan je dus wel voorstellen hoe chagrijnig ik was toen er bij het ontwikkelen wat misging en ik een volledig blanco stook film produceerde. (Van de andere rol op de spoel baalde ik nog meer, dat waren foto’s van het Waterloopbos. Op twee uur reizen per ov zal ik daar niet snel een tweede kans hebben.) Iets met verontreinigde ontwikkelaar, vermoed ik.

In allerijl de afgelopen week dan nog maar een rolletje zwart-wit volgeknald en dat snel ontwikkeld. Nu baal ik misschien nog wel meer, want zelfs dit haastig geschoten rolletje heeft erg fijne foto’s. Wat zou die andere rol dan wel niet zijn geweest! Maar goed, wat doe je eraan. De foto’s die ik heb zijn in elk geval leuk.

De Duaflex II ziet eruit als een echte TLR, maar dat is schijn, het is gewoon een wat sjiekere box.Het is leuk fotograferen met het ding, de viewer heeft een heerlijk bollend zicht waar ik erg blij van word. De foto’s hebben een aangename vintage-look, een beetje soft, zonder onscherp te worden. Er lijkt wel een beetje een lensvertekening te zijn )of de Muurhuizen zijn wat verzakter dan me normaal opvalt’, maar die is op de meeste foto´s nauwelijks te zien.

En met het ongemak viel het ook best mee uiteindelijk. Toch maar wat vaker mee op pad.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.