Expo: Art Nouveau in Nederland

Gemeentemuseum Den Haag. Olympus XA met Lomography CN 400 film.

Gemeentemuseum Den Haag. Olympus XA met Lomography CN 400 film.

Ik was in Den Haag, had een uur of twee over, en stond toevallig naast het Gemeentemuseum. Ik zag daar de tentoonstelling Art Nouveau in Nederland, waar ik bij het lezen van de beschrijving eerder niet superenthousiast van was geworden. Maar het moet gezegd, het was een mooie expositie.

Lang niet alles sprak me aan (de meubels waren aardig, maar niet helemaal mijn smaak, het meeste keramiek was van een blaartrekkende lelijkheid), maar er was genoeg fraais te zien. De prachtige botanische studies van Theo Nieuwenhuis bijvoorbeeld, en de ietwat sombere maar ook wel sfeervolle onderwaterschilderijen van Gerrit Dijsselhof, of de prenten van Chris Lebeau (mijn favoriet was een dwarsdoorsnede van een rodekool). Mooi ook dat er niet alleen de voltooide producten hingen, maar juist ook de studies voor de definitieve prenten en schilderijen. Zo vond ik Dijsselhofs vissentekeneningen nog wel mooier dan de schilderijen.

Ook leuk waren de afbeeldingen uit leerboeken voor decoratieve tekenaars uit die tijd. Prachtige voorbeeldpatronen, met verschillende stadia van abstractie – van bloem naar gestileerde sierrand in drie stappen.

Al met al heb ik me toch prima vermaakt.

Ik maakte ook nog een snel rondje langs de rest van de collectie (die ik al eens eerder zag), maar waar me nu toch de zaal met fraaie maquettes/sculpturen van Constant opvielen. Mooie imaginaire modellen van net-niet gebrouwen in draadstaal en perspex. Ook bleken een paar heel verschillende beelden die me aanspraken van eenzelfde kunstenares te zijn: Louise Bourgois. Bij deze dus in mijn digitale archief vastgelegd als Mooi Spul.

Art Nouveau in Nederland is nog tot 28 oktober te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.