Pentor Super TL

De Pentor Super TL, vastgelegd met een Yashica 109 en AS Fotoland 200 film.

De Pentor Super TL, vastgelegd met een Yashica 109 en AS Fotoland 200 film.

In de collectie camera’s zitten maar liefst twee Pentor Super TL’s. Eentje kwam ooit van een rommelmarkt, de andere kreeg ik van een vriendin die er niets meer mee deed. Het zijn degelijke, Oostduitse knollen, van schijnbaar onverwoestbaar metaal en kunstleer. Er zit een M42 aansluiting op, dus een gewone schroefdraad. Aangezien ik redelijk wat lenzen hebben die er op passen, is het een redelijk veelzijdige camera.

Het is een spiegelreflex die tussen 1968 en 1976 is gemaakt, met sluitertijden van 1 tot 1/500 seconde plus een B-stand. Het is eigenlijk een Praktica super TL die is hernoemd tot Pentor voor de Nederlandse markt. Een van de aardigere functies is het geheugensteuntje voor het filmtype, met symbolen voor zwart-wit, daglicht negatief, kunstlicht negatief, daglicht dia en kunstlicht dia. Een andere handige functie is de sluitervergrendeling om te voorkomen dat je per ongeluk afdrukt. Door de ontspanknop te verdraaien ontgrendel en vergrendel je hem.

Als ik dit zo weer eens op een rijtje zie, vraag ik me af waarom ik deze camera(‘s) niet vaker gebruik. Want laat ik eerlijk zijn: ik gebruik ze zelden. Het is de schuld van de Minolta, met zijn automatische stand. Die heeft me lui gemaakt. En dat terwijl je met de Super TL toch prima foto’s kunt maken. En ik heb dus een reserve-exemplaar, dus ik hoef er niet eens overdreven zuinig op te zijn (voor zover dat nodig is met zo’n onverwoestbaar oostblokgeval).

Ik zeg dit vaker over camera’s, maar: ik moet hem toch weer eens gebruiken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.