Papieren avonturen

Harman positiefpapier.

Harman positiefpapier.

Afgelopen april maakte ik wat pinhole-foto’s op direct positief papier. Dat lukte vrij aardig. Maar toen ik de eerste keer thuis papier ontwikkelde ging het minder voorspoedig. Ik was er helemaal klaar voor: als nieuw experiment had ik besloten om eens pinholes op direct positief papier te proberen. Ik ontwikkel al mijn eigen films, dus het zou een kleine stap zijn naar papier, toch? Per slot van rekening heb ik 15 jaar geleden nog een dokacursus gedaan, hoe moeilijk kan het zijn.

Dus schoot ik een paar foto’s met mijn experimentele Big Pinhole en groef mijn papierspoel op. Die zat ooit bij het pakket met ontwikkelmeuk dat ik van een vriendin had gekregen, dus dat was mooi. Nu heb ik geen echte doka, ik ontwikkel alles met behulp van een een wisselzak en een autolab. Ik merkte dat de papierspoel een stuk groter was dan een filmspoel, dus door een stompzinnige hersenkronkel ging ik ervan uit dat ik daarom wel niet de kern zou hoeven gebruiken die normaal in de spoel zit tijdens het ontwikkelen. Het zou me maar 30 seconden gekost hebben om even te testen of de kern zou passen, maar ik ging gewoon door zonder. Helaas is die kern niet alleen voor de show, maar onmisbaar om de tank lichtdicht te houden. Wat ik natuurlijk best wist, maar om de een of andere idiote reden koos ervoor om het te negeren.

De resultaten waren teleurstellend, maar toch licht interessant. Eén foto was helemaal zwart: waarschijnlijk een onderbelichte foto, papier heeft meer belichting nodig dan film. Deze had achter een ander vel papier gezeten, naar buiten gericht, beschermd tegen het licht. Een tweede was helemaal wit, met een zwarte rand waar het papier de spoel had aangeraakt. De derde foto was het interessantst. Hij was overbelicht, maar in een rastervorm. Het kostte me een minuut om te beseffen dat dit waarschijnlijk een afdruk van de ontwikkelspoel was, zoals het papier tijdens de ontwikkeling heeft gezien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.