Aanwinst: Loodzak

Loodzak

Loodzak

In de serie: ‘bekenden ruimen hun zolder op’ was er dit keer een collega die bij het opruimen een oude loodzak tegenkwam. Of ik die misschien wilde hebben. Natuurlijk!

Voor wie nu denkt: een wat? Een loodzak is een met lood gevoerd zakje waarin je filmrolletjes ongeschonden door de douane krijgt. Tegenwoordig zijn de scanapparaten bij de douane zo precies afgesteld dat ze allerlei stoffen apart kunnen weergeven, van metaal tot bepaalde chemicaliën en explosieven. Maar toen de scanners nog een stevige hoeveelheid röntgen op je bagage afvuurden, kon het voorkomen dat je fotorolletje al belicht werden door de straling. Zo kon er een naar waas over je foto’s komen, en in het ergste geval waren de meer lichtgevoelige rolletjes zelfs helemaal onbruikbaar. Om dat te voorkomen stopte je de rolletjes in een loodzak, die de film tegen de straling beschermde. De douaniers kenden die zakken wel, en na een blik erin om te controleren of het inderdaad alleen om film ging kon je dan weer verder.

Tegenwoordig is zo’n zak niet echt meer nodig. De scanners gebruiken minder aggressieve straling, dus film kan over het algemeen probleemloos mee. Bovendien herkennen veel douaniers filmrolletjes niet eens meer, laat staan een loodzak. Ik herinner me een keer in Noorwegen dat de douane mijn handbagage scande, iets zag wat ze niet herkenden (een zakje met filmrolletjes) en alles nog een keer door de scanner trok. Toen stapten we over op een regionale vlucht en ging alles een derde keer door de scanner. Mijn film overleefde het gelukkg. Sindsdien haal ik wel altijd mijn fotorolletjes uit de handbagage en doe ze los in het bakje. Dan zien ze tenminste meteen wat het is.

Veel zal ik het ding dus niet gebruiken. Maar toch, als ik nog eens 3200 iso film mee wil nemen in het vliegtuig, of naar een land ga waar misschien nog oude meuk in gebruik is kan het best handig zijn. Daarbij heeft het ding een fijn retro-ontwerp, ook leuk. Hij mag blijven.

Advertenties

Een gedachte over “Aanwinst: Loodzak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.