Serie: Bosbordjes

Als je door het bos loopt, heb je al snel het idee dat je in de wilde natuur bent. Dat is ook het mooie eraan. Toch, in feite is een bos, in West-Europa althans, niet bepaald wilde natuur. Natuur misschien nog wel, maar wild, nee. Het begint er natuurlijk al mee dat je over het algeen over een pad loopt, dat door mensen in aangelegd. Tussen bomen door die gewoon door mensen zijn aangeplant. Soms is dat heel duidelijk, dan loop je door een kaarsrecht productiebos, soms is het gelukkig minder evident, staan de bomen gezellig door elkaar, met flink wat onderbegoeiing.

Een ander teken dat het niet al te wild landschap is, zijn de bordjes die je regelmatig tegenkomt. Routemarkeringen natuurlijk, van wandel-, fiets-, paardrij-, skeeler- of noem-maar-oproutes. Of informatie: vooral in Duitsland is men groot fan van Naturerlebnispaden – series van bordjes met brokjes informatie over bomen, dieren, geologische weetjes en wat dies meer zij. Zo dacht ik ooit een enorm damhert in de verte te zien, om er vervolges achter te komen dat het een stalen silhouet was met een informatiepaneeltje ernaast. Daar ging mijn Naturerlebnis.

Mijn favoriete bordjes zijn de ad-hocmededelingen. Waarschuwingen voor vallende bomen, verzoeken om donaties, aansporingen om links aan te houden. Berichten waar je van gaat denken: waarom hangt dit hier? Hoezo zou er hier een camera hangen? Waarom moet ik links houden in een leeg bos? Stalend hoogtepunt onder de briefjes en bordjes was het briefje dat we ooit in een Duits bos vonden (waarvan ik tot mijn spijt geen foto heb), waarop de boswachter zijn excuses maakte voor de rommel. Er werd aan de paden gewerkt, daardoor verkeerde het bos niet helemaal in de staat die we gewend waren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.