Expo: Erwin Olaf in het Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag. Olympus XA met Lomography CN 400 film.

Gemeentemuseum Den Haag. Olympus XA met Lomography CN 400 film.

Met mijn moeder zag ik de overzichtstentoonstelling van Erwin Olaf in het Gemeentemuseum in Den Haag. Olaf is natuurlijk een icoon in de Nederlandse fotografie, en veel van zijn foto’s ken ik dus wel. Toch wist de tentoonstelling me te verrassen. Als je zoveel foto’s bij elkaar ziet wordt de samenhang in het werk van Olaf extra duidelijk.

Vooral zijn recentere werk (nou ja, we hebben het toch al weer over de afgelopen 10 jaar of zo, de beste man is al een tijdje bezig) vertoont grote overeenkomsten. Het heeft allemaal een zeer filmische uitstraling, alsof je naar stills uit een extreem gestileerde film kijkt. En hoewel de foto’s op uiteenlopende plaatsen als Berlijn, Sjanghai en Palm Springs gemaakt zijn, hebben ze allemaal een vergelijkbare sfeer. Dat terwijl de foto’s gaan van een bepaald fascistische esthetiek (arische kindertjes in zwart leer) tot zachte pasteltinten (kasjmier truitjes). Allemaal zijn ze licht verontrustend. Er valt weinig te lachen in het universum van Olaf. Maar mooi is het wel.

Nou ja, de foto’s van de koninklijke familie, daar wordt wel op gelachen, al druipen die ook weer zo van de luxe en glamour dat ze toch vrij goed bij de rest van het werk passen.

In het Fotomuseum naast het Gemeentemuseum is ook nog een tentoonstelling met het vroege werk van Olaf te zien, maar die hebben we overgeslagen wegens informatieoverload. En bezoekersoverload, we waren bepaald niet de enige. Terecht, want de tentoonstelling is zeker de moeite waard.

Nog tot 16 juni te zien in het Gemeentemuseum Den Haag (en bij de buren in het Fotomuseum dus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.