Serie: Grenzeloos

Serie: grenzeloos

Nu we net hebben morgen stemmen voor het Europese Parlement is het mooi om even stil te staan bij één van de zegeningen van de Europese Unie. Je kan tegenwoordig overal in Europa zo de grens over zonder een seconde in de rij te hoeven, je paspoort te hoeven laten zien, of je tassen open te hoeven maken. Te voet, met de auto, met de trein, maakt niet uit. Je kan in Groningen vertrekken en een paar duizen kilometer verder pas op een douanier stuiten.

Ik ben oud genoeg om te weten hoe het vroeger, voor Schengen, was. Ik kan mij nog wel een urenlange wachtpartij in de brandende zon voor de grens met Polen herinneren. De naar binnen loerende grenswachten bij Oostenrijk, Frankrijk, Spanje… Dat je als je pech had uit de rij werd gepikt en de achterklep van de auto open moest. Ik heb weliswaar nooit problemen gehad, maar gedoe was het wel.

Om te vieren dat we dat niet meer hoeven is hier een kleine collectie Europese grensovergangen. Tussen Nederland en België, Nederland en Duitsland, Duitsland en Tsjechië, Tsjechië en Polen, Polen en Duitsland. Overal konden we zo doorlopen, geen grenswacht te bekennen. Hier en daar een roestige slagboom of een decoratieve grenspaal en dat was het.

Laten we hopen dat het nog heel lang zo blijft. Want zeg nou zelf, hier zit ook niemand op te wachten:

Noord- en Zuid-Korea. Horizon Perfekt met Hema CN 400 film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.