12 maanden, 12 projecten: Juni Buitenbokeh

Ik wilde weer eens bokeh met figuurtjes maken. Dat heb ik tot nu toe alleen binnen gedaan, met closeups en kerstlampjes. Het resultaat is dan best leuk, maar het is wel wat bewerkelijk. Niet alleen moet je een kartonnetje met een uitgeknipt vormpje voor je lens houden, je moet ook nog eens moeite doen voor een donkere achtergrond niet al te dichtbij, met kleine felle lampjes, en dan een statief improviseren, omdat je zo binnen met een donkere achtergrond een lange sluitertijd moet hebben. Gedoe.

Diana Mini, vastgelegd met de Minolta XG-1 en Lomography CN 400 film.

Sterretjesbokeh. Diana Mini, vastgelegd met de Minolta XG-1 en Lomography CN 400 film.

Maar je kan natuurlijk ook bokehvlekken overdag maken. Ik nam dus een spiegelreflex, zette het diafragma goed open voor een kleine scherptediepte (zonder onscherpte geen bokeh tenslotte), en ging eropuit, de tuin in.

Eerst maakte ik gewoon een aantal foto’s met een open diafragma, in de hoop dat de drukke achtergrond genoeg bokeh zou opleveren. Dat viel een beetje tegen. Alleen als je goed kijkt zie je op de achtergrond hier en daar een vaag sterretje. Stevige vignettering ook, die valt bij daglicht ook wel meer op dan mijn winterse avondfoto’s…

Foto van lavendel.

Olympus OM-1 met Kodak Color CN 200 film.

Olympus OM-1 met Kodak Color CN 200 film.

Al wat beter waren de foto’s die ik door een bramenstruik heen naam. De lichtvlekjes van de zon die door de bladeren heen schenen veranderden keurig in sterretjes en hartjes. Maar goed, verder is dan weer niet zo heel veel te zien op de foto’s.

Olympus OM-1 met Kodak Color CN 200 film.

Olympus OM-1 met Kodak Color CN 200 film.

Je ziet in die tweede foto wel dat het belangrijk is om je vormpje goed midden voor de lens te houden, anders krijg je maar een deel van het vormpje te zien.

Het beste werkt het om – net als bij de binnenfoto’s eigenlijk – iets op de voorgrond in focus te houden, en dan de achtergrond te vullen met lichtvlekjes. Nu nog wat spannenders bedenken dan een paar blaadjes van de kersenboom…

Een half sterretje kan ook wel doorgaan voor een vogeltje… Olympus OM-1 met Kodak Color CN 200 film.

Olympus OM-1 met Kodak Color CN 200 film.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.