Over

Op dit blog zal ik af en toe schrijven over dingen rondom fotografie die me bezighouden. Eerder schreef ik veel voor de website lomography.com, maar nadat het beloningssysteem van die site drastisch werd ingeperkt, besloot ik dat als ik toch voor niks ging schrijven, ik dat liever in eigen beheer deed. Hier dus.

Stratski

Praktica MTL3 met geredscalede Agfa Vista plus 400 film.

Tenzij anders vermeld, zijn alle afbeeldingen op dit blog door mij gemaakt. En wie ik ben? Op internet gebruik ik de naam Stratski. Als je een beetje je best doet kun je er vast wel achter komen hoe ik echt heet, maar ik ben hier liever gewoon Stratski. Privacy en zo. Jaja, tegenstrijdig, met alle foto’s van mijn privéleven die ik online gooi, maar daarom dus die schuilnaam erbij. Je hoeft het de mensen ook weer niet makkelijker te maken dan het al is…

Ik ben geen fotograaf. Fotografie is een hobby van me, maar ik verdien er niets aan, ik heb er geen opleiding in, en ik pretendeer ook niet bijzonder talentvol te zijn. Ik vind het vooral erg leuk om mee bezig te zijn. Daarbij heb ik een bijzondere voorkeur voor analoge fotografie. Digitale fotografie heeft veel voordelen: nooit meer te weinig rolletjes bij je hebben, geen exorbitante ontwikkel- en afdrukkosten, je ziet meteen of je vakantiefoto geslaagd is, of dat je toch snel nog een keer moet afdrukken voor je verdergaat en nooit meer terugkomt… Maar toch,maar toch. Verschillende (oude) camera’s, verschillende soorten film, verschillende technieken en experimenten, het vol spanning afwachten of je foto’s gelukt zijn, mislukt, of radicaal anders maar onverwacht mooi, het zijn allemaal dingen die analoge fotografie net een stukje leuker maken dan digitale. Al kan ik net zo goed erg blij worden van een perfecte digitale foto hoor.

2 gedachtes over “Over

 1. Hallo,
  Mijn naam is Hanani Ras en ik vind het erg leuk om met fotografie bezig te zijn.
  laatst zat ik eens te neuzen op zolder en vond ik de AGFAMATIC 100 sensor.
  ik besloot eens te googlen, en vond er vrijwel geen informatie over. de enige website was u blog, uit u blogpost over deze camera begreep ik dat het vrij lastig is om aan rolletjes te komen ? ik hoop dat u misschien iets meer informatie voor me hebt en zou het super leuk vinden als ik een reactie van u kreeg!! met vriendelijke groet,
  een andere fotografie liefhebber

  • Hallo Hanani,

   Je had gereageerd op mijn blog zag ik. Het valt inderdaad niet mee om film te krijgen voor een agfamatic camera. De cassettes worden niet meer gemaakt, en hij is bijna nergens meer te koop. Als je googelt op “126 film cassette” of “instamatic film” kom je af en toe nog wel iets tegen op ebay of zo, maar meestal behoorlijk duur. Ik had het geluk dat ik in een kringloopwinkel toevallig een camera tegenkwam waar nog een filmpje in zat. Dat is wel de goedkoopste manier om aan een rolletje te komen: rommelmarkten en kringloopwinkels in de gaten houden en hopen dat je geluk hebt. Met een beetje prutsen kun je zo’n rolletje openmaken en dan (in een doka) vullen met film uit een gewoon fotorolletje.

   Hier is een beschrijving van hoe je dat doet: http://demaakbarewereld.wordpress.com/2013/07/24/126-cassette-hervullen/

   En hier een filmpje waar je het ook nog eens duidelijk ziet: http://www.youtube.com/watch?v=vuhM7McQOpc

   Het kost dus even wat moeite, en dan moet je het ook nog ontwikkeld zien te krijgen. Het is het handigste als je dat zelf kunt doen (en dan zou ik met zwart-wit beginnen, dat is een stuk eenvoudiger dan kleur), maar misschien dat er nog een filmlab bij jou in de buurt het ook wil doen.

   Mocht je je door dit alles niet laten afschrikken: veel succes!

   groetjes
   Stratski

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.